MANGO

Mango je tropska sorta voća, niskokalorična, nutitivno bogata a izuzetno bogatog i neodoljivog okusa. Jedite mango i ne bojte se lošeg holesterola, lošeg imuniteta, problema sa probavom, problema sa slabim vidom, jednostavno je uvrstite u svoj jelovnik jer je iskreni čuvar vašeg zdravlja.

U prošlosti se mango teško ili skoro nikako nije pojavljivao na našem tržištu ali globalizacija je učinila da i ovo delikatesno tropsko voće postane dio naše svakodnevnice pa je njegova nabavka jednostavna i isplativa.

Mango ćete nekada na policama marketa vidjeti tamno zelene boje a nekada zeleno-crvene boje. Nemojte imati dilemu koji ćete izabrati. Važno je da plod bude pod rukom mekan, pa čak i ako je tvrd, na sobnoj temperaturi će za dan-dva postati mekan i spreman za konzumiranje.

Kako isjeći mango, a da pri tome oblik bude pravilan i da imamo što manje neupotrebljivog dijela? Naime, mango u sredini ima tvrdu košpu pljosnatu koja se nalazi skoro čitavom dužinom ploda. Zato polako prerežite ga s jedne strane košpe po dužini, pa sa druge strane a onda sredinu koja ostane iskružite nožem (samo je daj dio ploda koji će ostati nepravilnih komadića. 

Zasijecite nožem kockice (kao mrežu) i upravo ga tako servirajte. Ukoliko želite pravi slatkiš otopite na pari dvije-tri kockice crne čokolade (min.72% kakao) i umočite svaku kockicu. Okus je fantastičan.

Mango možete jesti i na druge načine kao npr:  smuti sa grčkim jogurtom, chia puding, voćna salata, sirova krema za tortu.

 

Dodaj komentar

Loading